Sankčné clo na časť čínskych vývozcov solárnych panelov sa predlžuje

02.12.2013 Celý región

Brusel 2. decembra (TASR) - Európska únia predlžuje platnosť sankčného cla na čínske solárne panely o dva roky, informuje o tom agentúra DPA. Dnešné rozhodnutie Európskej komisie (EK) sa vzťahuje len na menšiu časť čínskych exportérov nekooperujúcich s EÚ. Na ostatných vývozcov sortimentu rozhodnutie neplatí, lebo dodržiavajú podmienky dohody medzi Bruselom a Pekingom, ktorá sa na tento import produkcie do EÚ dosiahla v lete tohto roku.

Sankčné clo sa bude vyrubovať od 6. decembra aj naďalej na solárne panely, ktoré sú z pohľadu EÚ podozrivo lacné.

V auguste 2013 sa Brusel a Peking dohodli na minimálnych cenách panelov a množstve ich dovozu do spoločenstva. Komisia teraz uviedla, že clá spolu s dohodami s Pekingom by mali zastaviť nepretržitý pokles cien solárnych panelov v Európe.

EK pred časom zasiahla, lebo sa časť európskeho solárneho sektora sťažovala na čínsku dumpingovú konkurenciu. Podnikatelia varovali, že na kontinente dôjde k ďalšej strate pracovných miest. Komisia dala sťažnosti preveriť a zistilo sa, že čínske firmy v dôsledku štátnej podpory predávajú svoju produkciu hlboko pod výrobné ceny. Preto začiatkom júna tohto roku rozhodla o colnom postihu čínskych výrobcov solárnych panelov. Teraz mohla opatrenie zrušiť alebo ho modifikovať na novú situáciu.

Minulý týždeň rozhodla EK aj o zavedení 6-mesačného predbežného sankčné cla na samostatne predávané špeciálne čínske sklo na solárne panely. Uprostred jari sa potom rozhodne, či sa platnosť opatrenia predĺži na dva roky.
 

Vyberte región